Εκδηλώσεις
"Είμαι εδώ! Από το κελί στο Μετρό"

Έκθεση έργων κρατουμένων (Φωτογραφία - Ζωγραφική)

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, λένε. Και είναι αλήθεια. Φωτογραφίες και ζωγραφιές κρατουμένων που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα καταστήματα κράτησης, εκτίθενται σε δημόσια θέα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης και επικοινωνίας με την κοινωνία. Όνειρα, φόβοι, σκέψεις και ανησυχίες απεικονίζονται με φωτογραφίες και με ζωγραφιές, και μας θυμίζουν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, είτε χαμένοι ανάμεσα στο πλήθος του Μετρό είτε κλεισμένοι μέσα σε ένα κελί.

Τα συναισθήματα είναι κοινά και πανανθρώπινα και η τέχνη είναι το μέσο που επιχειρεί να τα επικοινωνήσει και να μας φέρει κοντά. Σταθμοί Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ΚΕΡΑΜΙΚΌΣ Παρασκευή 29/11/2019 και Σάββατο 30/11/2019

Φιλοξενία: Μetro Stages της ΣΤΑΣΥ

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Εκθεση έργων κρατουμένων (1)
Εκθεση έργων κρατουμένων (2)
Εκθεση έργων κρατουμένων (3)
Εκθεση έργων κρατουμένων (4)

"Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις"

Θεατρικό δρώμενο "Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις". Δράση στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης “Είμαι εδώ, από το κελί στο Μετρό”.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (1)
Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (2)
Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (3)
Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (4)

"… να μην ακούγεται…"

Καλλιτεχνική σύμπραξη πρώην κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων στο 3ο BioMechanical Festival 2019 "φωνές των αφανών".

Το Τμήμα Θεάτρου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Apicco παρουσίασε την Καλλιτεχνική σύμπραξη πρώην κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με ένα έργο αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών, εργαλείων device theatre και κειμένων κρατούμενου της φυλακής Δομοκού. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποδύονται κρατούμενους, πρώην κρατούμενοι υποδύονται υπαλλήλους. Άνθρωποι από τον ίδιο χώρο, τη φυλακή, αλλά από διαφορετική θέση, με ειλικρίνεια, αποδοχή, προβληματισμό, χιούμορ και αυτοσαρκασμό, μπαίνουν στη θέση του άλλου για λίγο και έτσι γνωρίζουν τον εαυτό τους και παρουσιάζονται στο κοινό κάτω από το φως των προβολέων, μπροστά από τη σκιά της προκατάληψης που τους συνοδεύει. Οι υποκριτές δανείζουν τη δική τους ηθική υπόσταση στη σκιά του θεατρικού τους ρόλου. Ανάμεσά τους ένας πολίτης σε ρόλο επισκέπτη - θεατή έρχεται να γίνει ο καθρέφτης που αντικατοπτρίζει ή και παραμορφώνει τα είδωλά μας.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (1)
Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (2)
Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (3)
Μ'ενα βιβλίο δραπετεύεις (4)

"Common Ground Project"

Μάιος 2019

Μέρες δύσκολες, μέρες κοινωνικής απομόνωσης, επιβαλλόμενες από τις συνθήκες και από την ανάγκη προστασίας του αγαθού της υγείας. Τις περάσαμε, τις περνάμε, και ενδεχομένως θα χρειαστεί να τις περάσουμε ξανά. Ρωτήσαμε φίλους μας πώς αντιμετώπισαν την απομόνωση, τον περιορισμό και την κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε και όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε αναγκαστική συνθήκη περιορισμού λόγω στερητικής της ελευθερίας τους ποινής. Η απομόνωση αφορά στο σώμα, το μυαλό, την ψυχή και τα συναισθήματα. Αυτό που είναι πάντα ελεύθερο είναι η φαντασία μας και το μόνο που κανείς δεν μπορεί να πάρει ποτέ από μας είναι οι σκέψεις και το μυαλό μας.

Μια ψηφιακή συλλογή μαρτυριών για το βίωμα του εγκλεισμού λόγω covid-19

Δείτε τα βίντεο εδώ

"Θεατρική απόΔΡΑΣΗ από στερεότυπα και προκαταλήψεις"

Με σκοπό την προώθηση της τέχνης του Θεάτρου ως μέσο κοινωνικής ευαισθητοποίησης, την άρση των προκαταλήψεων που συνοδεύουν τόσο τους έγκλειστους παραβάτες όσο και τους εργαζόμενους των καταστημάτων κράτησης αλλά και την ανοιχτή επικοινωνιακή σχέση μεταξύ τοπικής φυλακής και κοινωνίας, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση APICCO, Community Based_Art, η Ενωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δομοκού και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δομοκού συνδιοργανωσαν μια ημερίδα με τίτλο «Θεατρική απόΔΡΑΣΗ από στερεότυπα και προκαταλήψεις», η οποία πραγματοποίηθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018. Η ημερίδα περιελάμβανε μια θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του ΣΔΕ Δομοκού εντός του Καταστήματος Κράτησης ("Οι Παίκτες" του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση) και μια θεατρική παράσταση από μέλη της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δομοκού στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων (κείμενα της ομάδας και σκηνοθεσία Γ.Δάμπαση), καθώς και τοποθετήσεις εκπροσώπων του Σωφρονιστικού Συστήματος, της τοπικής κοινωνίας και καλλιτεχνών σχετικά με το θέμα της ημερίδας. Την ημερίδα στήριξε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης που παραχώρησε το Πολιτιστικό Κέντρο και τους τεχνικούς για την πραγματοποίησή της.

Ομιλητές της ημερίδας:

Δημήτριος Μπατζάκας - Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 1ου ΣΔΕ Δομοκού.

Καλλιόπη Πασιά - Απόφοιτος μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής- Νομικός, μέλος της Αpicco Κοιν.Σ.Επ

Στρατής Πανούριος - Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Υπεύθυνος Θεατρικού Εργαστηρίου Εθνικού Θεάτρου στο Κ.Κ. Κορυδαλλού

Σοφία Ιωαννίδη - Ηθοποιός, Θεατρική Παιδαγωγός, Πρόεδρος της Apicco Κοιν.Σ.Επ


"Υπάλληλε…!"

Θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας των ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΟΜΟΚΟΥ Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας “ΑπόΔΡΑΣΗ από Στερεότυπα και Προκαταλήψεις” Δομοκός – Λαμία, 2018

Κείμενο: η ομάδα

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης

Βοηθ. Σκην.: Σοφία Ιωαννίδη

Εμψύχωση ομάδας: Πάνος Δερβίσης

Σκηνικά-Κοστούμια: η ομάδα

Μουσική επιμέλεια: Alex Dimou

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης): Γκαντέλας Δημήτριος, Αναστάσιος Μυλωνάκης, Ιωάννα Μπάκα, Ευσταθίου Ιωάννης, Ευάγγελος Μπαλατσούκας

"Μην ντρέπεστε! Δείξτε τους πόσο καταπληκτικοί είστε! Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο για μια καταπληκτική σύσταση."


"Break the chain"

PERFORMANCE για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, στο πλαίσιο του "BREAK THE CHAIN" FESTIVAL 2016

"Το Δωμάτιο"

Και ύστερα βρέθηκα σ’ αυτό το δωμάτιο. Το φως δεν ήταν αρκετό. Η ατμόσφαιρα βαριά, μύριζε μούχλα. Χώρος άδειος σχεδόν- μόνο τα απαραίτητα: ένα στρώμα στο πάτωμα και ένα μικρό ξύλινο τραπέζι, τόσο φθαρμένο που μόλις που στεκόταν όρθιο. Οι τοίχοι υψώνονταν ατελείωτοι και γκρίζοι για να κλείνουν τους ανθρώπους από τον κόσμο. Το δωμάτιο αν και άδειο, ήταν γεμάτο από αναπνοές, κραυγές, αγωνία, ματωμένα κορμιά, απελπισμένα παρακάλια, ανθρώπινες μυρωδιές, βία και κλάματα. Ακόμα αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να μαντέψω και να υπολογίσω πόσα σώματα έχουν ξαπλώσει πάνω σ’ αυτό το στρώμα πριν από μένα. Να ήταν δεκάδες; Εκατοντάδες; Χιλιάδες; Και πόσα σώματα θα ξαπλώσουν μετά; Τώρα αυτό το δωμάτιο είναι το κελί μου. Κελί, χώρος κράτησης, φυλακή. Τώρα εγώ είμαι εκεί. Εγώ, εσύ… ο καθένας μας. Ολοι είμαστε στο δωμάτιο. Ολοι μας βλέπουμε το δωμάτιο και δεν το λέμε. Ολοι μας ακούμε και αισθανόμαστε τι συμβαίνει στο δωμάτιο και δεν το λέμε. Θα βρεις το θάρρος να το πεις εσύ; Σε παρακαλώ… θα μιλήσεις;